Léčivé účinky pampelišky neboli smetánky lékařské

Ohodnoťte článek!

Pampelišky ještě stále kvetou v plné síle a je možné najít je v zahradách, na loukách i stráních. Jejich kvítky mají kolem neuvěřitelných 200 okvětních lístků a ukrývají spoustu pilu. Byla by škoda nevyužít tuto léčivou a chutnou bylinku než odkvete a neschovat si ji v některé z možných forem na časy nemoci a nepohody.

Co z pampelišky sbírat?

Využívá se úplně celá rostlina.

Květy jsou využívány do salátů, na přípravu chutného sirupu neboli pampeliškového medu, nebo se jedí jen tak, samotné, čerstvě utržené.

Kořen a nať je nejlepší sbírat co nejdříve na jaře. V září je vhodné sušit listy. Květy se sbírají po celou dobu kvetení.

Léčivé látky obsažené v pampelišce

Pampelišky obsahují velké množství vitaminu C a to především v listech. Listy jsou také bohaté na kyslinu křemičitou. Silice, flavonoidy a karotenoidy najdeme v květech.

Využití pampelišek proti různým neduhům

Už v dávných časech si ženy připravovaly odvary a vody z pampelišky k pročištění pleti a rozjasnění tváře.
Je ale nápomocná i při léčení nemocí:

  • Hepatitida – chronický zánět jater
  • Vyrážky, svědění kůže, skvrny a lišeje
  • Upravuje činnost žlučníku a jater, využívá se i při léčbě žloutenky
  • Čistí krev
  • Snižuje hladinu cukru v krvi
  • Pomáhá čistit zanesený žaludek

Dopřejte si vitamíny z čerstvých pampelišek

Nejjednodušší, co můžete udělat je sníst denně 5-10 pampelišek. Stačí je opláchnout a pořádně požvýkat, získáte tak spoustu užitečných vitamínů.

Lahodný pampeliškový nápoj s kopřivou

Natrháte si pár hezkých, velkých květů pampelišky, ustřihnete 3 vršky mladých kopřiv a smícháte s půllitrem vody. Rozmixujete a necháte několik hodin stát v chladu. Pak přecedíte a můžete si vychutnat nápoj plný vitamínů, minerálů a biolátek.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top
TOPlist