Vitamín K je rozpustný v tucích. Je nezbytný pro správnou srážlivost krve, pro správný vývin a růst kostí, cévních stěn, buněk. V těle je vitamínu K relativně málo, proto je potřebné jej do těla doplňovat.
Co způsobí nedostatek vitaminu K
Při nedostatku tohoto vitamínu se objevuje mnohem vyšší citlivost sliznic – následné krvácení z dásní, nosu či silné menstruační krvácení. Následkem toho je další neduh v podobě odvápňování kostí, jejich zvýšená lámavost, zvláště ve starším věku vzniká osteoporóza, řídnutí kostí, s častým lámáním krčku stehenní kosti.
Doporučená denní dávka vitaminu K
Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout dávku cca 90 až 120 mikrogramů. Příjem většího množství přírodního vitamínu K v podstatě nezpůsobuje předávkování.
Potraviny obsahující vitamin K
Vitamín K1 nacházející se jen v játrech, je obsažen v listové zelenině, zejména v petrželové nati, v hlávkovém salátu, v brokolici, v olivovém, sojovém či řepkovém oleji, ve špenátu, v řeřiše, nejvíce však v syrové kapustě.
Vitamín K2 vzniká v tlustém střevě působením bakterií, které střevo normálně osídlují.