Mastné kyseliny jsou důležitou složkou tuků v naší stravě. Dělí se na dvě kategorie: na zdraví prospěšné nenasycené (omega-3 a omega-6) a méně prospěšné nasycené. Pojďme si je trošku podrobněji rozebrat.
Nasycené mastné kyseliny se řadí mezi tzv. nezdravé tuky. Stimulují totiž tvorbu cholesterolu a zvyšují hladinu triglyceridů v krvi, které stojí za vznikem řady kardiovaskulárních onemocnění. I přesto zdraví přímo neškodí. V jídelníčku by však dominovat neměly. Obecné doporučení odborníků dokonce zní, že by neměly tvořit více než deset procent denního kalorického příjmu.
Nasycené versus nenasycené esenciální kyseliny
Mnohem prospěšnější pro člověka jsou esenciální nenasycené kyseliny, které pro tělo představují důležitou zásobárnu energie. Významně posilují srdce, mozek, zrak a chrání vnitřní orgány před poškozením. A k tomu tělo zásobují energií a rozpouštějí významné vitamíny (A, D, E a K). Další rolí těchto pro zdraví nezbytných kyselin ovšem je ochrana vnitřních orgánů před poškozením.
Nenasycené mastné kyseliny v potravě
Zdrojem esenciálních nenasycených kyselin jsou zelenina – dýně, luštěniny, vlašské ořechy, semínka (především lněná) a oleje z těchto semen. Dobrým zdrojem ovšem jsou i ryby (tuňák, losos, treska, makrela a sardinka). Z olejů obsahem nenasycených mastných kyselin vyniká především olivový, slunečnicový a řepkový. A tzv. krill olej, který se získává z rychle rostoucího mořského planktonu krunýřovky krillové žijící v tom nejčistším prostředí Antarktického oceánu.
Účinné doplňky stravy
Na českém trhu je olej z krillu k dostání ve formě doplňků stravy renomované značky Eterna. Jedněch z vůbec nejvíce koncentrovaných. Jedna kapsle obsahuje 590 mg vysoce čistého, za studena extrahovaného filtrovaného krillového oleje, ale také prospěšné fosfolipidy, cholin a astaxanthin. K pokrytí doporučeného množství nenasycených mastných kyselin tak postačí pouhé dvě kapsle denně.