Nový rok znamená pro mnoho z nás také nová předsevzetí. Mezi nimi i to, že se budeme stravovat pravidelně a zdravěji, nejlépe celá rodina. Právě pro Vás máme tip. Zkoušeli jste už tuňáka? Jeho maso je lehké, chutné a skvěle se hodí jako základ zdravé svačinky. Tuňák navíc dává lidskému tělu významné množství minerálů, bílkovin a vitamínů.
Na konci loňského roku se v Praze uskutečnilo finále celostátní kulinářské soutěže „Svačina roku s Rio Mare“, kde bylo úkolem studentů navrhnout a připravit nápaditou a chutnou svačinku s využitím tuňáka. Vyzkoušejte recept, se kterým se Jakub Chlad z Plzně umístil na 3. místě.
Křupavá bageta s tuňákem, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku
Na 4 porce potřebujeme:
Cereální bagetu, 120 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 4 ks křepelčích vajíček, 60 g rukoly, 100 g cherry rajčat, 80 g fazolí v nálevu; Zálivka: 40 g tuňákového krému Rio Mare Paté Tonno, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička dijónské hořčice, 1 lžička mléka, 1 lžička medu, 1 lžička balsamica, ocet a voda na zastřené vejce
Jak na to:
Šikmým řezem ukrojíme z bagety 4 delší plátky, silné asi 1 cm. Lehce je potřeme olivovým olejem a opečeme v troubě. Připravíme si dresink: do medu, hořčice, balsamica, metličkou zašleháme olej a tuňákový krém. Zjemníme mlékem. Nakrájená rajčata smícháme se scezenými fazolemi a dresinkem. Nakonec do salátu zlehka vmícháme očištěnou rukolu. V horké osolené vodě (asi 90°C) s octem vytvoříme vír a připravíme obvyklým způsobem zastřené vejce. Na plátky opečené bagety navrstvíme salát s kousky tuňáka a položíme vajíčko.