Každá správná hospodyňka ví, že většina hostů si ráda smlsne po obědě na nějakém dobrém zákusku. Letos nás příroda obdařila nádherným slunným počasím, které se nám lidem velmi líbí, trošku nám to kompenzuje to, že se jen tak k moři nepodíváme. Pro přírodu jsou tato extrémní horka spíše na škodu a tak letošní úroda je většinou spálená. Domácí jahody pomalu odrůstají a borůvky v lese, díky přílišným teplotám, skoro nikde nejsou.
Pokud máte v plánu na víkend pozvat hosty a na borůvkový koláč podle babiččina receptu nemáte borůvky, nevadí, však koláč nemusí být pouze z borůvek. Udělejte z nevýhody výhodu a připravte svým hostům nějakou novinku. Třeba z exotického ovoce. Čerstvé ovoce a zelenina jsou díky dražší dopravě a protikoronavirovým opatřením velmi drahé. Lidé je nekupují a tak jsou na pultech obchodů k dostání ne příliš vábné kousky. Nekupujte předražené zkažené ovoce. Sežeňte si kvalitní ovoce přímo od specialisty například na https://katalog.bmcbrno.cz/olivy/ seženete nejen nejlepší středomořské olivy, ale i spoustu specialit, mezi které patří mimo jiné i exotické ovoce.
Ananas je skvělým letním ovocem, je příjemně osvěžující, hodí se k přípravě spousty druhů moučníků a i nepečených dezertů. Je také skvělou součástí nejrůznějších ovocných nápojů, a ano i těch alkoholických. Někteří nadšenci jej dávají i na pizzu, ale o tom se po celém světě vedou horké debaty, které milovníky pizzy dělí na dva tábory, jedni pizzu Hawai milují, druzí ji proklínají. Ať už patříte k jakémukoliv táboru, svěží ananas je pro vás na léto skvělou volbou.
Broskve si pěstujeme i v našich končinách, bohužel úroda je díky horku mizerná a tak nic nezkazíme ovocem z konzervy. Naložené broskve mají svou specifickou chuť a pro přípravu moučníku jsou možná i lepší volbou. Čerstvé ovoce pouští do koláče s drobenkou spoustu vody, tím pádem trvá déle, než se koláč propeče. Mladé hospodyňky pak skončí s výrobkem, který budí lítost, než aby se sbíhaly chutě. Koláč je spálený, drobenka roztopená a ovoce celé rozblemcané, to se vám s ovocem z konzervy nestane.
Neumíte-li péct, můžete si na výše uvedených stránkách objednat více druhů exotického ovoce, nalít je do mísy, společně s ovocnou Sangrií a ledem vytvoříte skvělý ovocný, lehce alkoholický nápoj, který skvěle doplní vaši letní grilovačku.