Hluboká pánev představuje kompromis mezi hrncem a klasickou pánví, protože na ní nejenže osmahnete maso a zeleninu, ale pokrm na ní můžete klidně i dusit. Současná nabídka internetových obchodů je rozmanitá a vybrat si můžete z mnoha různých variant. Jaké parametry tedy zohlednit a na co si dát pozor?
V porovnání s mělkou pánví má hluboká nejen vyšší stěny, ale také disponuje poklicí, takže oběd jednoduše přikryjete a dusíte, aniž byste ho museli přesouvat do hrnce. Hluboká pánev by se dala charakterizovat jako hodně široký, přitom však mělký hrnec. Vyznačuje se totiž větší plochou dna, takže potraviny jsou v lepším kontaktu se zdrojem tepla.
Jak je to s poklicí a madlem na pánvi?
Hluboká pánev nachází vskutku široké uplatnění, přičemž někteří kuchaři poklici u takové pánve ani nevyžadují, a proto se dají sehnat i varianty bez poklice. Předtím, než tedy pánev vložíte do košíku, si ujasněte, jestli v ní budete jídlo i dusit a vařit, nebo ji budete používat spíše otevřenou.
Některé pánve jsou opravdu velké, a tak v nich zvládnete připravit klidně i teplou večeři pro celou rodinu. Počítejte však i s tím, že s tak velkým množstvím jídla bude pánev i těžká, a proto v takovém okamžiku oceníte přítomnost madla, které bývá naproti dlouhé rukojeti. Hluboká pánev se lépe (hlavně i bezpečněji) přenáší.
Zajímavou alternativou je pánev bez dlouhé rukojeti, která je však opatřena dvěma uchy jako hrnec.
Jaký materiál zvolit?
Pokud preferujete vaření takřka bez tuku, sáhněte po hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. V tomto ohledu dokonale vynikají titanové pánve, neboť se chlubí i odolností proti poškrábání, což jde ruku v ruce s dlouhou životností.
V případě, že je pro vás důležitější rovnoměrný a silný tepelný výkon, poohlédněte se po litinové pánvi. Litina jako taková je charakteristická výbornou absorpcí tepla.
Zdroj: http://www.dokuchynky.cz/clanky/jak-vybrat-hlubokou-panev/