Pomalu se nám blíží oslava dne svatého Václava, patrona naší země. Spousta z nás ocení den volna navíc, protože díky tomu bude státní svátek, ale víte, že se se dnem svatého Václava nás pojí spousta tradic? Především klasická svatováclavská husa, která by neměla chybět na stole každého českého patriota.
Víte, kde se tato tradice vzala?
O tradici pečení a podávání svatováclavské husy se zmiňuje již uznávaná kuchařka poloviny devatenáctého století – Magdalena Dobromila Rettigová ve své „Domácí kuchařce“. Svatováclavská husa v mléce podávaná se zelím a několika druhy knedlíků je již ohraná, připouští se i recepty na svatováclavskou husu pečenou s jablky, či se sezónními švestkami. Tak jako tak svatováclavská husa je pořádnou kalorickou bombou.
Víte čím svatováclavskou husu „zalít“
Již naši předkové věděli, že mastné a kalorické jídlo je hodno pečlivě „zalít“ kapkou alkoholu, pro lepší trávení. V tradiční pivnici vám ke svatováclavské huse podají půllitr oroseného piva, v sofistikovanější restauraci vám číšník nabídne víno. Řekli byste, že s ohledem na to, že husa je drůbež, bude to víno bílé? Omyl, husa se podává s kvalitním červeným vínem, jako je třeba víno Old Porter, které je sladší a chuť husy perfektně doplní. Vzpomeňte i na svatomartinskou husu, která se podává se svatomartinským vínem.
Pokud hledáte kvalitního dodavatele vína a to nejen ke svatováclavské huse, neváhejte navštívit internetové stránky http://www.oldporter.cz/, na kterých seženete kvalitní a přesto cenově dostupná vína k nejrůznějším příležitostem.