Španělsko je již mnoho let velmi oblíbenou a turisty vyhledávanou destinací pro letní dovolenou. Svým návštěvníkům umí nabídnout nejen bohaté kulturní dědictví, množství historických památek, krásnou přírodu a okouzlující písečné pláže, ale také tradiční folklorní prvky a v neposlední řadě také gastronomické speciality. Nejčastěji se vám na stole objeví plody moře, čerstvé ovoce a zelenina, olivy a olivový olej a na své si přijdou i milovníci masa a vína. Mezi typické španělské národní pokrmy bezesporu patří gazpacho – polévka, která vás v horkých dnech příjemně osvěží, rýžová paella, která získává svou charakteristicky žlutou barvu díky šafránu, nebo plněné kapsy empanada. Nápojům pak vévodí sangria a grenadina.
Jenže každá dovolená jednou skončí, moře a pláže si sice domů neodvezete, ale svou domácnost můžete kdykoliv přeměnit ve španělskou restauraci. Není nic jednoduššího, než ozvláštnit posezení s přáteli nad fotografiemi a videi z cest o tradiční španělské delikatesy a dodat mu tak ráz jedinečnosti. Nabídněte jim ovčí sýr, chorizo, olivy, sušená rajčata nebo sušené vepřové maso z černých prasat. Milovníky mořských plodů potěšíte chobotničkami nebo tuňákem. Protože k dobrému jídlu patří také dobré pití, neměli byste zapomenout ani na španělská vína.
Španělské vinařství vyniká mnohasetletou tradicí, což se také náležitě odráží na kvalitě nabízených produktů. Ať už vyberete lehká mladá vína nesoucí označení joven nebo těžší vína s přívlastkem gran reserva, nesáhnete vedle. I když je pro Španělsko typické spíše červené víno, nemusíte se bát vašim hostům nabídnout ani víno bílé. Až se sklenkou v ruce bude atmosféra Španělska u Vás doma zcela autentická.
Celou nabídku španělských jídel a vín najdete na stránkách www.bmcbrno.cz.