Recept: Uzená vejce s nádivkou a zdobením podle vaší chuti

Uzená krkovice, kotleta, kuře, losos…To zná každý. Ale věděli jste, že se k domácímu uzení báječně hodí i „obyčejná“ vejce? Stačí dodržet následujících pár tipů a o výborný předkrm máte postaráno.

Výhody uzení vajec

  • Vyhnete se přípravě láku a nakládání. Vajíčka stačí uvařit, oloupat, rozpůlit a šup s nimi do udírny.
  • Už zhruba po 1,5 hodině uzení můžete podávat. Když necháte vajíčka ve studeném kouři déle – do cca 3 h podle zvolené teploty – získáte silnější kouřové aroma.
  • Pohostíte i vegetariány.

Proč jíst vajíčka

Obavu z obsahu cholesterolu odborníci dávno vyvrátili. Studie naopak naznačují, že konzumace vajec v přiměřené míře lipidový profil vylepšuje. Snižují tak riziko infarktu a dalších srdečně-cévních nemocí. Navíc dodávají 8 cenných vitaminů skupiny B a esenciální aminokyseliny, které si neumí naše tělo samo vyrobit.

Recept: Uzená vejce z domácí udírny

Ingredience na 4 porce

  • 12 vajec, nejlépe domácích a pár dní uleželých
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky dobré dijonské hořčice
  • Špetka soli a pepře
  • Pažitka, klíčky nebo mladé bylinky na ozdobení
  • Olivový olej

Postup

  1. Čerstvá vejce uložte na pár dní do ledničky. Nemůžete-li tento bod splnit, nevadí, jen vám možná půjde loupání hůře.
  2. V Den D vyndejte vajíčka z lednice a nechte je cca 15 minut při pokojové teplotě.
  3. Vložte je do hrnce s vodou a trochou octa a přiveďte k varu.
  4. Vařte cca 10 minut. Prudce zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
  5. Rozpulte vajíčka po delší straně a nechte je oschnout.
  6. Vložte je do domácí udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů Celsia.
  7. Uďte 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak silné kouřové aroma chcete.

Náplň záleží na vaší chuti

Z uzených vajec vyjměte žloutky. Smíchejte je s majonézou, zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem. Směsí znovu naplňte bílky.

K ozdobení navrch se hodí:

  • Domácí uzený losos
  • Domácí uzená slanina, krátce osmahnutá
  • Sardelová očka s kapary
  • Kaviár

Vše navrch posypejte zelenými bylinkami nebo klíčky a zakápněte olivovým olejem. Rybám sluší i plátek citronu.

Pár tipů na domácí uzení

K uzení vajec za studena vám dobře poslouží generátor studeného kouře. Naplníte jej dřevěnými pilinami, zapálíte a chvilku necháte hořet, než se vytvoří žhavý základ. Jakmile se z něj hezky kouří, vložíte jej buď na dno ohniště, nebo na vypnutou topnou spirálu. Piliny pomalu prohoří asi za 4 až 6 hodin podle nastavení přívodu vzduchu a venkovního počasí.

Studeným kouřem dobře proudíte i maso, lososa, sýry, ořechy nebo kvalitní sůl. Pokročilejší uzenáři poznají rozdíl v použitém dřevě – u uzených vajec začněte třeba bukovou štěpkou a douďte štěpkou z olše. Vyzkoušejte a uvidíte. Vše záleží na vaší chuti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top
TOPlist