Letošní zima nám mrazivých dnů přináší zatím poskrovnu, ale když už se objeví, stojí to za to. Náš organismus si proto určitě zaslouží posílit imunitu a zvýšit přísun vitamínů. Ovšem pokud se domníváte, že vypijete krabici 100% džusu a denní příjem vitamínů máte zajištěn, jste na omylu. Prospěšnost těchto „zdraví prospěšných“ produktů není taková, jak si mnozí myslí. Daleko lepší je zaměřit se na čerstvě vylisované šťávy.
Co se skrývá v krabicových džusech?
Z logiky věci vyplývá, že když si koupíme džus s označením „100%“, najdeme uvnitř krabice nebo láhve pouze šťávu z jednoho druhu vylisovaného ovoce a nic jiného. Bohužel, skutečnost je jiná. Toto označení znamená, že se sice jedná o džus z jednoho druhu ovoce, ale tepelně upravený, s přídavkem vody, cukru a dalších přidaných látek. Toto označení je tedy zavádějící a klamavé.
Jedinou výhodou těchto produktů je jejich dlouhá trvanlivost, avšak posuďte sami, jestli je tak přínosná i za těchto skutečností:
- džusy se často vyrábí z nezralého nebo naopak přezrálého, nahnilého nebo poškozeného ovoce
- jako konzervant se používá rafinovaný řepný cukr, který zbytečně zvyšuje množství inzulinu v těle
- tepelnou úpravou jsou znehodnoceny jinak velmi prospěšné enzymy a vitamíny
- voda, která se přidává do extraktů, bývá nejistého původu. Aby vyhovovala hygienickým předpisům, musí být upravena chlorem nebo fluorem.
- další přidávané látky (stabilizátory, aromata, barviva, dochucovací látky, chemické konzervanty, zahušťovadla) nemusí být pro naše tělo přímo škodlivá, avšak v ostatních potravinách se jich vyskytuje tolik, že je zcela zbytečné je dobrovolně požívat
- v některých případech mohou džusy obsahovat až nebezpečné látky: stopy těžkých kovů, dusičnany, apod.
- v neposlední řadě musíme vzít také v úvahu způsob skladování a dopravy – můžeme si být jisti, že krabice s džusem nepřemrzla nebo nebyla vystavena ostrému slunečnímu svitu?
Stále ještě máte chuť na sklenici „100% krabicového džusu“?
Pochutnejte si na čerstvě vylisované šťávě
Chcete-li své tělo zásobit vitamíny, enzymy a vlákninou, dopřejte si raději čerstvě vylisované šťávy. Nenahraditelnou výhodou je jejich čerstvost a přítomnost právě těchto důležitých živin. Lidé, kteří začali pravidelně pít čerstvé šťávy, uvádějí odeznění častého nachlazení, alergií, omezení intenzity cukrovky, lupénky, vědci se dokonce zabývají pozitivními účinky čerstvé šťávy na rakovinu.
Možná si říkáte, že odšťavňování v létě je snadné, ale v zimě? I nyní máte několik možností – kromě běžně dostupných cizokrajných plodů jako jsou pomeranče, mandarinky, limetky, citrony, banány či ananas, můžete lisovat i domácí zeleninu a ovoce, kterého je na pultech v obchodech či domácích sklepech stále dost – jablka, hrušky, mrkve, okurky, červená řepa, baby špenát, celer nebo kapusta.
Na vylisování šťávy z citrusových plodů vám postačí jednoduchý ruční lis na ovoce, ale pro maximální výtěžek zejména z kořenové a listové zeleniny je ideální pořídit si účinný odšťavňovač. Na trhu se vyskytují různé druhy: klasické mechanické (jsou levné, ale nadřete se), odstředivé (jen pro běžné suroviny), šnekové (pro všechny druhy surovin, produkují nejkvalitnější šťávu, doporučujeme) nebo dvouhřídelové (totéž, co šnekové, ale hůře se čistí). Široký výběr šikovných pomocníků pro zpracování ovoce a zeleniny, praktické rady a recepty najdete na Eujuicers.com.
Důležitá rada na závěr:
Pamatujte si: pro odšťavňování používejte ovoce a zeleninu čerstvou a zralou, ne přezrálou! Hnilobné skvrny mohou pokazit chuť nápoje a v některých případech dokonce poškodit vaše zdraví. Při výběru zapojujte i váš čich, pořádně si ho prohlédněte. Ideální volbou jsou plody chemicky neošetřené.