Pro někoho jistě zatím jen známý list koření, který přidáváme do polévek, omáček nebo třeba při zavařování pro dosažení specifické chuti.
Mnozí ho známe jako ozdobu dávných vládců, kteří jej nosili, protože věřili, že ochrání je i jejich blízké před zlem a také v čase bouřky před blesky.
Bobkový list, nebo také vavřín, můžeme však velmi dobře použít i jako léčivku. Má spoustu blahodárných léčivých účinků a sbíráte-li rádi bylinky, určitě se zařadí mezi ty, ze kterých si alespoň tu a tam připravíte nahořklý, očistný odvar.
Využití bobkového listu pro náš organismus
Dříve byl využíván proti stresu, na uklidnění, dnes zase nachází uplatnění také v kosmetickém odvětví.
Odvar ze sušeného bobkového listu je poměrně velmi lehce rozpoznatelný – má spcecifickou, těžkou, nahořklou chuť, obvyklou vůni a zelenou barvu. Pro organismus je poměrně razantní a proto bychom jej měli pít v malých dávkách po dobu ne delší než dva týdny. Při užívání můžete mít jemně narůžovělou barvu moči.
Je velice účinný pro očistnou kůru organismu, dokáže tělo velmi dobře zabavovat solí. Využívá se také při bolestech kloubů, na podporu metabolismu, při problémech s trávením či nadýmáním, při zánětech močového měchýře, ale také při migrénách a bolestech hlavy. Účinkuje antisepticky a mírně sedativně.
Není doporučován pro děti ani těhotné a kojící ženy.
Udělejte si odvar z bobkového listu a vychutnejte jeho hořkou chuť se spoustou prospěšných účinků na váš organismus.