Jistě vám neunikly příspěvky přátel nebo nahodilých sběračů hub a obrázky plných košíků, plat nebo stolů. Rostou houby vhodné k sušení, ale také k okamžitému zpracování do smaženice, příp. k mražení. Ty základní, jako jsou praváci, suchohřiby, bedle, kozáci, prašivky a další zná spousta z nás. Rostou teď i václavky, jež jsou výtečné na polévku.
Nakládejte, sušte, mrazte
Nevíte, jak houby zpracovat? Je to naprosto jednoduché. Můžete je naložit do slano-kyselého nálevu. Budete si je otvírat podobně, jako kozí rohy, okurky a používat je do salátů, jen tak k hlavnímu jídlu, nebo na jednohubky a podobně. Tato úprava je oblíbená jak u mladších, tak starších generací, ocení ji i skuteční gurmáni.
Mražené houby jsou v podstatě předpřipravené k okamžitému použití, ať už si chcete připravit houbovou polévku, dát je pod maso, dostanete chuť na smaženici atd. U tohoto skladování se nemusíte bát, že vám nechytne víčko (tak jako u zavařování), nebo že se vám do nasbíraného pokladu pustí moli, nebo vám zplesniví. K zamražení postačí houby očistit, nakrájet, chvíli podusit v mírně osolené vodě, poté přecedit a po vychlazení vložit do sáčků (záleží na vás, po jak velkých dávkách si houby „nasáčkujete“) a nechat zmrznout.
Poslední variantou je sušení. Jestliže máte sušičku ovoce, stačí nakrájet je na plátky a nechat usušit. Dbejte na úplně dosušení, houby nesmí zůstat vlhké. Nemáte-li sušičku, připravte si pečící papír (dříve používané noviny pouští často barvu, nebo se na ně houby nalepí) a na plátky nakrájené houby na něj uložte. Nechte sušit na topení, parapetu, ale počítejte s tím, že budete mít houby po bytě i několik dnů. Houby můžete sušit i navlečené na niti, dobré je jen hlídat, aby se na sebe nenalepily a byly hezky od sebe. Před uschováním je dobré dát je na chvíli do trouby na velmi mírnou teplotu, aby bylo zaručeno, že jsou naprosto suché. Usušené houby skladujte buď ve sklenici, aby se k nim nedostávala vlhkost. Můžete je i namlet najemno a používat jako koření, jednoduše jimi při vaření sypat maso či přidat je na chuť a vůni do omáčky, polévky…
Houby jsou výtečnou pochutinou a každý si může najít způsob přípravy, který mu bude chutnat.