Uzená krkovice, kotleta, kuře, losos…To zná každý. Ale věděli jste, že se k domácímu uzení báječně hodí i „obyčejná“ vejce? Stačí dodržet následujících pár tipů a o výborný předkrm máte postaráno.
Výhody uzení vajec
- Vyhnete se přípravě láku a nakládání. Vajíčka stačí uvařit, oloupat, rozpůlit a šup s nimi do udírny.
- Už zhruba po 1,5 hodině uzení můžete podávat. Když necháte vajíčka ve studeném kouři déle – do cca 3 h podle zvolené teploty – získáte silnější kouřové aroma.
- Pohostíte i vegetariány.
Proč jíst vajíčka
Obavu z obsahu cholesterolu odborníci dávno vyvrátili. Studie naopak naznačují, že konzumace vajec v přiměřené míře lipidový profil vylepšuje. Snižují tak riziko infarktu a dalších srdečně-cévních nemocí. Navíc dodávají 8 cenných vitaminů skupiny B a esenciální aminokyseliny, které si neumí naše tělo samo vyrobit.
Recept: Uzená vejce z domácí udírny
Ingredience na 4 porce
- 12 vajec, nejlépe domácích a pár dní uleželých
- 4 lžíce majonézy
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky dobré dijonské hořčice
- Špetka soli a pepře
- Pažitka, klíčky nebo mladé bylinky na ozdobení
- Olivový olej
Postup
- Čerstvá vejce uložte na pár dní do ledničky. Nemůžete-li tento bod splnit, nevadí, jen vám možná půjde loupání hůře.
- V Den D vyndejte vajíčka z lednice a nechte je cca 15 minut při pokojové teplotě.
- Vložte je do hrnce s vodou a trochou octa a přiveďte k varu.
- Vařte cca 10 minut. Prudce zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
- Rozpulte vajíčka po delší straně a nechte je oschnout.
- Vložte je do domácí udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů Celsia.
- Uďte 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak silné kouřové aroma chcete.
Náplň záleží na vaší chuti
Z uzených vajec vyjměte žloutky. Smíchejte je s majonézou, zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem. Směsí znovu naplňte bílky.
K ozdobení navrch se hodí:
- Domácí uzený losos
- Domácí uzená slanina, krátce osmahnutá
- Sardelová očka s kapary
- Kaviár
Vše navrch posypejte zelenými bylinkami nebo klíčky a zakápněte olivovým olejem. Rybám sluší i plátek citronu.
Pár tipů na domácí uzení
K uzení vajec za studena vám dobře poslouží generátor studeného kouře. Naplníte jej dřevěnými pilinami, zapálíte a chvilku necháte hořet, než se vytvoří žhavý základ. Jakmile se z něj hezky kouří, vložíte jej buď na dno ohniště, nebo na vypnutou topnou spirálu. Piliny pomalu prohoří asi za 4 až 6 hodin podle nastavení přívodu vzduchu a venkovního počasí.
Studeným kouřem dobře proudíte i maso, lososa, sýry, ořechy nebo kvalitní sůl. Pokročilejší uzenáři poznají rozdíl v použitém dřevě – u uzených vajec začněte třeba bukovou štěpkou a douďte štěpkou z olše. Vyzkoušejte a uvidíte. Vše záleží na vaší chuti.