Už jste slyšeli o lékové interakci? Jde o to, že některé léky, které musíme polykat, mohou spojením s některými potravinami nebo bylinkami působit jinak, než mají a působit potíže. Lékové interakce s potravinami můžeme dělit do více typů. Farmaceutické interakce jsou takové, kdy léky ve spojení s potravinou nebo pitím způsobí vysrážení do nevstřebatelnosti. Tím ztrácí svůj účinek. Např. černý čaj obsahuje spoustu tříslovin. Ty mohou způsobit cheláty v kombinaci s prášky iontového charakteru, čímž dojde ke snížení vstřebávání, takže účinek látek bude menší. Týká se to např. léků na štítnou žlázu.
Zapíjet léky bychom neměli ani mlékem. Pokud např. antibiotika obsahují látku doxycyklin, mléko sníží jeho účinnost. To stejné se týká i vápníku a železa. Vápník snižuje i účinnou látku v lécích na štítnou žlázu.
Oblíbené doplňky stravy
Opatrnosti není dost ani při pojídání doplňků stravy nebo super potravin, jež slouží k detoxikaci těla. Týká se to chia semínek, černého uhlí, psyllia nebo Enterosgelu. Mají vysokou absorpci a navážou na sebe léčivo, takže dojde k jeho vyloučení z těla.
Kombinace, které jsou až nebezpečné
Léková interakce je také typem farmakodynamickým. Znamená zesilování účinku léku, nebo ke snižování nebo úplnému zamezení účinku. Když si dáte např. petržel v kombinaci s diuretikem, dojde ke zvýšení nucení k močení a odvodnění. Další nebezpečnou kombinací je kombinace sedativ a kozlíku lékařského. Pokud si uděláte odvar, zesílíte účinek sedativ a to tak, že to pro vás může být až nebezpečné. Kombinovat není dobré ani ginkgo bilobu a warfarin, hrozí totiž riziko zvýšeného krvácení. Pokud warfarin zkombinujete s kapustou, zelným salátem nebo třeba brokolicí, účinek naopak snížíte.
Vylučování léčiv z těla
Jídlo a pití může léčivé látky v našem těle také zadržovat. Pokud nějaká potravina obsahuje enzymy, ty zpomalují vylučování léčiv z organismu a může dojít k jejich nahromadění. Např. citrusové plody zvyšují nežádoucí účinky léčiv na srdeční arytmii nebo cholesterol. Stejně působí i zázvor.
Jestliže si rádi dopřejete ostropestřec, buďte opatrní, jestli užíváte antibiotika, warfarin, či léky na zvýšený krevní tlak. Dokonce i obyčejná jablka způsobují nahromadění léčiv v těle.
Účinnost léků, zvláště antikoncepce, antidepresiv nebo antimykotik způsobuje třezalka. Stejně působí i echinacea nebo rakytník. Účinnost mnoha léčiv snižuje i kurkuma nebo sója.
Proto je nejlepší zapíjet léky vodou, abyste se nemuseli obávat, zda si nezpůsobíte snížení nebo zvýšení účinné látky léčiv. Také jíst bychom měli alespoň půlhodiny před podáním léků, nebo půl hodiny po jejich užití. Můžete se tak vyvarovat mnoha nepříjemnostem a zdravotním komplikacím.