Mnoho hospodyněk si na jaře, v létě i na podzim připravuje nejrůznější sirupy, marmelády, džemy, šťávy a kde co další z ovoce a zeleniny, jež se nám urodí na zahradě, či je nasbíráme v lese. V létě často řešíme dilema, čím si ozvláštnit pitný režim, abychom nepili stále to stejné. Vyzkoušeli jste už jednoduché a rychlé domácí limonády? Můžete si je připravit z mnoha ingrediencí, přitom spoustu z nich najdeme přímo doma – na zahrádce či balkoně.
Levandulová limonáda
Jednou z variant, nač se dá použít levandule, je právě příprava levandulové limonády. Její příprava je naprosto jednoduchá, zvládnou ji i větší děti, a přitom získáte jedinečný, a ne až tak tradiční nápoj, kterým můžete překvapit celou rodinu či přátele. Jak na to?
Ingredience:
- Lžíci sušených květů levandule
- 200 ml citronové šťávy
- 2 lžíce cukru
- 250 ml vody
- Litr studené vody či sodovky
Postup:
Do 250 ml vody přidejte cukr, 250 ml vody a v hrnci přiveďte k varu. Vařte cca 4 minuty. Nechte vychladnout a poté přeceďte. Přidejte citronovou šťávu a litr vychlazené vody či sodovky. Podávat můžete ozdobené plátkem citronu, levandulí či s kostkami ledu.
Limonáda z čerstvých rajčat
Rajčatové šťávy i džusy se poslední roky těší velké oblibě. Jsou zdraví velmi prospěšné a ty kvalitní, 100 %, tělo hezky pročisťují a snižují škodlivý cholesterol. Jestliže pěstujete rajčata, využijte je i jinak, než k salátům či přípravě leča a jiných zeleninových zavařenin. Připravte si osvěžující rajčatovou limonádu.
Ingredience:
- 2 větší rajčata (lepší jsou hodně zralá)
- Půl litru vody nebo sifonu
- Lžíci šťávy z citronu
- Třtinový cukr
- Sůl
- Pepř
Postup:
Rajčata zbavíme slupky (snadné je oloupání, když rajčata na chviličku ponoříme do vroucí vody) a nakrájíme je na kostky. Vložíme do hrnce a zalejeme vodou tak, aby nečouhaly ven. Na mírném ohni vaříme cca 25 min. Poté vmícháme 4 lžíce cukru, trochu soli, pepře (kdyby došlo k vypaření vody a směs byla hustá, přilejte trochu vody) a vaříme cca 5 min. Nechte vychladnout a přeceďte přes jemné síto či utěrku. Hustou hmotu můžete podat jako zeleninu k obědu či večeři, šťávu, jež získáte, smíchejte s citronovou šťávou a půl litrem vody či sifonem.
Heřmánková limonáda (jemnější tonic)
Jestliže si nedovedete představit, jak může chutnat heřmánková limonáda, připomíná chutí jemnější tonic. Její příprava vám zabere několik dní. V porovnání s ním je ale zdravá a dopřát si ji mohou i vaše děti. Budete potřebovat jen pár surovin.
Ingredience:
- 4 litry vody
- Litrovou sklenici květů heřmánku
- 4 kolečka citronu
- 2 lžíce cukru
Postup:
Převařte 2 litry vody. Následně vsypte květy heřmánku, cukr a kolečka citronu. Promíchejte a dejte do nádoby, kterou lze uzavřít. Vše nechte 5 dnů kvasit.
Po pěti dnech zkvašený nápoj přeceďte a přidejte 4 litry čerstvé vody nebo sifonu. Uschovávejte v chladu a temnu, máte připraven chutný nápoj, který budete mít během dvou dnů zaručeně vypitý.