Chutné a zdravé limonády vyrobené doma

Mnoho hospodyněk si na jaře, v létě i na podzim připravuje nejrůznější sirupy, marmelády, džemy, šťávy a kde co další z ovoce a zeleniny, jež se nám urodí na zahradě, či je nasbíráme v lese. V létě často řešíme dilema, čím si ozvláštnit pitný režim, abychom nepili stále to stejné. Vyzkoušeli jste už jednoduché a rychlé domácí limonády? Můžete si je připravit z mnoha ingrediencí, přitom spoustu z nich najdeme přímo doma – na zahrádce či balkoně.

Levandulová limonáda

Jednou z variant, nač se dá použít levandule, je právě příprava levandulové limonády. Její příprava je naprosto jednoduchá, zvládnou ji i větší děti, a přitom získáte jedinečný, a ne až tak tradiční nápoj, kterým můžete překvapit celou rodinu či přátele. Jak na to?

Ingredience:

  • Lžíci sušených květů levandule
  • 200 ml citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml vody
  • Litr studené vody či sodovky

Postup:

Do 250 ml vody přidejte cukr, 250 ml vody a v hrnci přiveďte k varu. Vařte cca 4 minuty. Nechte vychladnout a poté přeceďte. Přidejte citronovou šťávu a litr vychlazené vody či sodovky. Podávat můžete ozdobené plátkem citronu, levandulí či s kostkami ledu.

Limonáda z čerstvých rajčat

Rajčatové šťávy i džusy se poslední roky těší velké oblibě. Jsou zdraví velmi prospěšné a ty kvalitní, 100 %, tělo hezky pročisťují a snižují škodlivý cholesterol. Jestliže pěstujete rajčata, využijte je i jinak, než k salátům či přípravě leča a jiných zeleninových zavařenin. Připravte si osvěžující rajčatovou limonádu.

Ingredience:

  • 2 větší rajčata (lepší jsou hodně zralá)
  • Půl litru vody nebo sifonu
  • Lžíci šťávy z citronu
  • Třtinový cukr
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Rajčata zbavíme slupky (snadné je oloupání, když rajčata na chviličku ponoříme do vroucí vody) a nakrájíme je na kostky. Vložíme do hrnce a zalejeme vodou tak, aby nečouhaly ven. Na mírném ohni vaříme cca 25 min. Poté vmícháme 4 lžíce cukru, trochu soli, pepře (kdyby došlo k vypaření vody a směs byla hustá, přilejte trochu vody) a vaříme cca 5 min. Nechte vychladnout a přeceďte přes jemné síto či utěrku. Hustou hmotu můžete podat jako zeleninu k obědu či večeři, šťávu, jež získáte, smíchejte s citronovou šťávou a půl litrem vody či sifonem.

Heřmánková limonáda (jemnější tonic)

Jestliže si nedovedete představit, jak může chutnat heřmánková limonáda, připomíná chutí jemnější tonic. Její příprava vám zabere několik dní. V porovnání s ním je ale zdravá a dopřát si ji mohou i vaše děti. Budete potřebovat jen pár surovin.

Ingredience:

  • 4 litry vody
  • Litrovou sklenici květů heřmánku
  • 4 kolečka citronu
  • 2 lžíce cukru

Postup:

Převařte 2 litry vody. Následně vsypte květy heřmánku, cukr a kolečka citronu. Promíchejte a dejte do nádoby, kterou lze uzavřít. Vše nechte 5 dnů kvasit.

Po pěti dnech zkvašený nápoj přeceďte a přidejte 4 litry čerstvé vody nebo sifonu. Uschovávejte v chladu a temnu, máte připraven chutný nápoj, který budete mít během dvou dnů zaručeně vypitý.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top
TOPlist